Lapsena sitä oli viisas. Mitä aikuisemmaksi tulee, sen suuremmaksi kasvaa todennäköisyys, että teet tietoisesti tyhmiä valintoja. Minä esimerkiksi tietoisesti valitsin alan, jossa saa pakertaa niska limassa pienellä palkalla eikä uralla oikeastaan voi edetä mihinkään. Toki olen saanut ammattini kautta kerättyä niin paljon hyvää karmaa, että jos synnyn uudelleen koppakuoriaisena, on koko juttu ollut pelkkää suurta kusetusta. Näkisin itseni vähintäänkin Tukiaista suurempana (en fyysisesti) julkkiksena seuraavassa elämässä. Mansikkamargaritoja luksusjahdin kannella ja miespalvelija. Kyllä tällä karmalla se on mielestäni ansaittu. Aloin pohtia tätä ammatinvalintakysymystä ihan tosissani kun olin käyttänyt koirani eläinlääkärissä ja köyhtynyt alle 40 minuutissa noin 167 €. 

Lapsesta asti olen ollut eläinrakas ja pienenä lettipäisenä tyttönä haaveilin eläinlääkärin ammatista. Mietin, kuinka jännittävää ja ihanaa olisi olla eläinten sankari, koirien ja kissojen Florence Nightingale - aina valmiina auttamaan. Myönnetään, että hetkellisesti intoni laski, kun näin televisiossa James Herriotin tunkevan koko käsivartensa lehmän peräaukkoon. Pohdin kuitenkin kaupungista löytyvän niin vähän lehmiä, että jos sitä kerran vuodessa joutuisi tekemään lähempää tuttavuutta lehmän perän kanssa, niin olisin ollut valmis sen kestämään. Eksoottiset eläimet, käärmeet ja hämähäkit, olisivat kyllä joutuneet etsimään toisen lääkärin. Joku raja sentään.

Lukion jälkeen valitsin kuitenkin ihan toisenlaiset apinatarhat. Ei tullut minusta Korkeasaaren eläinten lääkäriä ja leijonan kesyttäjää eikä Eläinsairaalan sympaattista, mutta asiantuntevaa eläinneurologia. Jos olisin kuunnellut sisäistä lastani, olisin minäkin voinut olla televisiossa kertomassa jännittäviä pikku faktoja lumileopardeista tai kostuttamassa katsojien silmäkulmia lemmikkien uskomattomilla selviytymistarinoilla. Nyt huudatin koiraani 167€ edestä eläinlääkärin vastaanotolla ja sain raapimisjäljet kasvoihini. Eläinlääkäri selvisi vammoitta. Kaikkien katetriletkujen, ultraäänikojeiden ja anaalitutkimusten jälkeen olin, paitsi keventänyt kukkaroani huomattavasti, saanut potentiaalisen virtsakivikoiran ja maksanut perkeleellisen hinnan erikoisdieetistä. Minä en ansaitse 167€ edes kahdessa päivässä. Eläinlääkäri ansaitsi sen alle tunnissa.

Kehoitan siis kaikkia kuuntelemaan sisäistä lastaan mitä ammatinvalintakysymyksiin tulee. Se näsäviisas tenava tiesi paremmin.

 

Johanna K