Onkohan kukaan koskaan laskenut kuinka monta laulua on rahasta tehty? Ei ehkä yhtä montaa kuin rakkaudesta, mutta tuskin raha rakkaudesta kovin kauaksi jää? Abba pohti rikkaan miehen maailmassa olevan ilmeisen mukavaa, katolla viihtyvä viulunsoittaja unelmoi rikkauksista ja joku toinen on todennyt rahan pyörittävän maailmaa. Ilman rahaa ei enää kukaan tule toimeen. Sitä on oltava kaikilla. Valitettavasti sitä ei ole kaikilla yhtä paljon.

Pakkohan tätä on kommentoida - Kreikan talouskriisiä - ja etenkin myönnettyä tukipakettia, joka tekee Suomen talouteen 1,5 miljardin euron kokoisen loven. Minua ihmetyttää tässä tilanteessa monikin asia. Osittain siksi, etten ole koskaan ollut etevä oivaltamaan raha-asioita. Matemaattiset asiat ovat alati menneet minulta ns. yli hilseen eikä tämä Kreikan tilanne ole mielestäni edes maalaisjärjellä ymmärrettävissä. On hyvin hämmentävää, että maan taloutta hoitaneet ihmiset katsoivat paremmaksi vaihtoehdoksi kaunistella tilastoja, huijata ja valehdella omalle kansalleen ja EU:lle, kuin pyytää apua ajoissa. Apuahan he olisivat saaneet, sehän on nyt todennettu. Jos apua olisi pyydetty aikaisemmin niin todennäköisesti lovi Suomen kukkarossa olisi pienempi. Kuin lovet myös monen muun EU-maan kukkarossa. Olen myös hyvin hämmentynyt siitä, että Suomella on 1,5 miljardia euroa ns. pikavippiin. Siis 1,5 miljardia euroa. Sanokaas se mielessänne hyvin hitaasti. Yksi-pilkku-viisi-miljardia-euroa.

Tuolla kyseisellä summalla olisi voitu perustaa useampi reumasairaala, lastenpsykiatrian osasto, koulu, päiväkoti, työpaikka ja ja... Talvisodan "kaveria ei jätetä"- hengessä pelastetaan Kreikka, mutta omat jätetään rannalle ruikuttamaan. En ole koskaan ymmärtänyt sellaista logiikkaa, että syydetään rahaa ulkomaille silloin, kun omassa maassa on selviä kehityskohteita ja ihmisiä hädässä. Eikö olisi fiksumpaa laittaa oma tontti kuntoon, ennen kuin edes vilkuilee aidan toiselle puolelle naapurin tonttia? Eivätkö Suomen kyvyt olla taloudellisesti avuksi paranisi, jos oma talous ja yhteiskunta toimii vakaalla pohjalla? Jos auttaja on itse hädässä, miytä hyötyä hänestä voi oikeasti olla? Tällä pohjalla esimerkiksi terapiatyötä tekevät toimivat. Psykoterapeutin on käytävä ensin oma terapia, ennen kuin voi edes harkita sukeltavansa toisen ihmisen mielensyövereihin. Onko pelkkä lamasta selviytyminen antanut Suomelle talousterapeutin pätevyyden? Vai onko enemmän kyse siitä, että kun muut niin meidänkin täytyy?

Näin talousasioita täysin ymmärtämättömänä, ihmettelen myös yhden pienen maan valtaa. Jos Kreikan talous menee nurin totaalisesti, koko rahaliitto on syöksymässä kurimukseen. Siis mitä? Uhkaisiko sama kurimus, jos kyseessä olisi Suomi? Onko meillä kaikilla sama valta ja sen myötä vastuu? Ja miten yhden maan talous voi syöstä kaikki muut niin kutsutusta ojasta allikkoon? Entä jos Suomi olisikin ilmoittanut, että nyt saa rahaliitto riittää ja me painetaan taas markkoja? Miksi Iso-Britannia saa rehvastella punnalla mutta meiltä vietiin markka? Osaisiko kukaan selittää tätä asiaa minulle kuin viisivuotiaalle? Johanna K ei nyt tajuu.

Ilta-sanomissa oli artikkeli siitä, millaista hulluutta sitä oikeasti tukipaketilla rahoitetaan. Kreikasta löytyy erikoisia etuuksia Uutistoimisto Reutersin mukaan. Oletko mm. koskaan ajatellut, että jo pelkästään siitä, että ilmestyy työpaikalle, pitäisi maksaa mojova bonus? Tai, että julkisella sektorilla työskenteleville maksetaan vuodessa kahden ylimääräisen kuukauden palkka? Maistuis varmaan sullekin? Ei tällaista kykene suomalainen, nöyrä, duunari ymmärtämään vaikka päällään seisoisi. 1,5 miljardia euroa siitä hyvästä, että kreikkalainen taksikuski Costas saa jatkossakin veloittaa matkustajiltaan enemmän jouluna, vähän niin kuin "joululahjana". Noh, olenhan minäkin jo yli kymmenvuotisen urani aikana saanut kerran 270€ joulubonuksen, niin että kyllähän minä oikeastaan voisin olla hiljaa.

Nyt kun tukipaketti on myönnetty ja euro on taas nousussa, voi koko Eurooppa, loppu maailma mukanaan, huokaista helpotuksesta. Kriisi ja lama on nyt ilmeisesti vältetty ja raha liikkuu entistä notkeammin. Fetaa ja oliiviöljyä tuodaan edelleen laivalasteittain ja kesällä kelpaa köllötellä Kreetan rannoilla. Maailmassa on taas järjestys. Money, money, money - must be funny, in a rich man's world...

 

 

Johanna K